Tots tenim la nostra cançó…

Quan una dona de certa tribu d’Àfrica sap que està embarassada, s’interna a la selva amb altres dones i juntes preguen i mediten fins que apareix la cançó de l’infant. Saben que cada ànima té la seva pròpia vibració que expressa la seva particularitat, unicitat i propòsit. Les dones entonen la cançó i la canten en veu alta. Després retornen a la tribu i se la ensenyen a tots els altres.

Quan neix el nen, la comunitat s’ajunta i li canten la seva cançó. Després, quan el nen comença la seva educació, el poble s’ajunta i li canta la seva cançó. Quan s’inicia com a adult, la gent s’ajunta novament i canta. Quan arriba el moment del seu casament, la persona escolta la seva cançó.

Finalment, quan l’ànima va a anar-se’n d’aquest món, la família i amics s’acosten al seu llit i igual que per al seu naixement, li canten la seva cançó per acompanyar-lo en la transició. En aquesta tribu de l’Àfrica hi ha una altra ocasió en la qual els pobladors canten la cançó. Si en algun moment durant la seva vida la persona comet un crim o un acte social aberrant, l’hi porta al centre del poblat i la gent de la comunitat forma un cercle al seu voltant. Llavors li canten la seva cançó.

La tribu reconeix que la correcció per a les conductes antisocials no és el càstig; és l’amor i el record de la seva veritable identitat. Quan reconeixem la nostra pròpia cançó ja no tenim desitjos ni necessitat de fer res que pogués fer mal a altres. Els teus amics coneixen la teva cançó i te la canten quan la vas oblidar. Aquells que t’estimen no poden ser enganyats pels errors que comets o les obscures imatges que mostres als altres.
Ells recorden la teva bellesa quan et sents lleig; el teu totalitat quan estàs fet fallida; la teva innocència quan et sents culpable i el teu propòsit quan estàs confós.
No necessito una garantia signada per saber que la sang de les meves venes és de la terra i bufa la meva ànima com el vent, refresca el meu cor com la pluja i neta la meva ment com el fum del foc sagrat.

Tolba Phanem – Dona, Poeta africana.